THE HUNGER GAMES

Λίγα λόγια για την ΙΣΤΟΡΙΑ για να μπορέσετε να καταλάβετε καλύτερα την ταινία, όσοι δεν έχετε διαβάσει το βιβλίο. H Πάνεμ Μέσα από τις στάχτες της πάλαι ποτέ Βορείου Αμερικής έχει αναδυθεί μία νέα χώρα. H Πάνεμ αποτελείται από 12 Περιοχές της επαρχίας και την απομακρυσμένη για τους μη προνομιούχους Πρωτεύουσα. Κάθε Περιοχή έχει τον φυσικό της πλούτο - αγροτικό, ζωϊκό, ορυκτό- τον οποίο καταθέτει στην Πρωτεύουσα χωρίς να κρατά τίποτα για τους εξαθλιωμένους κατοίκους. Η πείνα είναι κυριολεκτική, πεθαίνεις από αυτή, ηλεκτροφόρα σύρματα σε εμποδίζουν από την πρόσβαση του γειτονικού δάσους που προσφέρει κυνήγι, καρπούς, φρούτα. Τα πάντα ανήκουν στην Πρωτεύουσα, εσύ είσαι πειθήνιος εργάτης. Αν παραβιάσεις τους κανόνες τιμωρείσαι από τους λευκοντυμένους Επιτηρητές της τάξης, τον αμείλικτο στρατό καταστολής του Προέδρου Σνόου.

Η Πρωτεύουσα (Κάπιτολ) είναι ένας εντελώς διαφορετικός κόσμος. Μία μεταμοντέρνα μητρόπολη που απολαμβάνει σπάταλα την πληθώρα του συσσωρευμένου πλούτου και την αλματώδη ανάπτυξη της τεχνολογίας - στην αρχιτεκτονική, την ιατρική, την μόδα. Κάτοικοι μεταποκαλυπτικές καρικατούρες, με πολύχρωμες κομμώσεις, πλαστικές επεμβάσεις, κατασκευασμένη εμφατική ομορφιά. Εκεί δεν υπάρχει πείνα, στέρηση, κατανόηση για τον πόνο.


Η Εξέγερση

75 χρόνια πριν διεισδύσουμε εμείς στην ιστορία, οι Περιοχές είχαν επαναστατήσει. Η διαβόητη Εξέγερση των κατοίκων απέναντι στην διεφθαρμένη Πρωτεύουσα όμως απέτυχε και οι κανόνες έγιναν ακόμα πιο αμείλικτοι. Η άρχουσα τάξη έπρεπε να βρει έναν τρόπο να συνθλίψει κάθε μελλοντική σκέψη ανατροπής της. Μία τιμωρία που θα πάγωνε το αίμα κάθε μελλοντικής γενιάς, θα τόνιζε ποιος είναι ο απόλυτος κύριος της ζωής των πολιτών, θα απειλούσε άμεσα την μοίρα των παιδιών τους. Και τη βρήκε.


Αγώνες Πείνας

Μία τακτική αδίστακτης επιβολής, μασκαρεμένη ως «έθιμο» και ευγενή «θυσία» των κατοίκων στο έθνος και πακεταρισμένη ως τηλεοπτικό ριάλιτι ψυχαγωγίας; Ποιος θα μπορούσε να αρνηθεί ότι η εξουσία είχε πάντα τις καλύτερες ιδέες. Κάθε χρονιά η Πρωτεύουσα στήνει τους «Αγώνες Πείνας» - ένα παιχνίδι επιβίωσης, ένα τηλεοπτικό υπερθέαμα, για το οποίο ανυπομονούν οι βαριεστημένοι, ακόρεστοι Πρωτευουσιάνοι, αλλά παρακολουθούν με επιβεβλημένη την αγωνία και οι τρομοκρατημένοι Επαρχιώτες.

Οι κανόνες θέλουν 24 παίκτες, ένα κορίτσι κι ένα αγόρι από κάθε Περιοχή, να εξοντώνουν ο ένας τον άλλον σε μία ψηφιακά κατασκευασμένη αρένα, όπου τηλεχειριστές από την Πρωτεύουσα ενισχύουν το βαθμό δυσκολίας επιβίωσης με ακραία καιρικά φαινόμενα, μεταλλαγμένα τέρατα και στημένες παγίδες. Οι παίκτες αποτελούνται από παιδιά άνω των 12 ετών (στα γενέθλια των 12 μπαίνει το όνομά σου στη λίστα) και επιλέγονται με κλήρωση - που, φυσικά, και αυτή μεταδίδεται live στις τηλεοπτικές οθόνες. Το όνομά σου μπορεί να βρεθεί στην κληρωτίδα παραπάνω από μία φορά: γιατί το έχεις παζαρέψει κατά τη διάρκεια της χρονιάς για λίγο σιτάρι, ένα καρβέλι ψωμί, μια φτυαριά κάρβουνο. Οι «χάρες» αυτές λειτουργούν προσθετικά, δεν εκμηδενίζονται την επόμενη χρονιά. Οπότε μπορεί να βρεθείς στα 18 σου χρόνια με το όνομά σου γραμμένο σε 50 κλήρους. Δύσκολο να γεράσεις στην επαρχία του Πάνεμ.

Νικητής μπορεί να είναι μόνο ένας: οπότε το αγόρι ή το κορίτσι της ίδιας περιοχής θα πρέπει να σκοτώσει και το γειτονόπουλό του για να επιβιώσει. Οποια περιοχή νικήσει, έχει ένα ειρωνικό δώρο: δωρεάν σιτάρι στους κατοίκους για μία ολόκληρη χρονιά. Για αυτό το λόγο υπάρχουν Εθελοντές: παιδιά που προπονούνται μία ζωή από τις Περιοχές τους για αυτό το σκοπό. Δεν μπαίνουν στο παιχνίδι με την αγωνία της ζωής τους, αλλά ως ψυχροί, εκπαιδευμένοι εκτελεστές.

Ταυτόχρονα, οι κάτοικοι της Πρωτεύουσας, ως άλλοι χυδαία αιμοβόροι Ρωμαίοι, παρακολουθούν σε γιγαντοοθόνες τις βίαιες μάχες και τις κακουχίες των παιδιών, στοιχηματίζουν, διψούν για θέαμα και συνάπτουν... χορηγίες: όταν συμπαθούν έναν παίκτη του στέλνουν αυτό που χρειάζεται, τη στιγμή που το χρειάζεται: νερό, φαγητό, φάρμακο, όπλο. [flix.gr]


Αποτελεί το πρώτο μέρος μιας τριλογίας με τα εξής επόμενα μέρη: το δεύτερο βιβλίο με τίτλο “CATCHING FIRE” (ελλην. Τίτλος : ΦΩΤΙΑ) και το τρίτο με τίτλο “MOCKINGJAY” (ελλην. Τίτλος : ΚΟΤΣΥΦΟΚΙΣΣΑ).
Η αναγνωρισμένη συγγραφέας Suzanne Collins μας προσφέρει ισάξια μέρη αγωνίας και φιλοσοφίας, περιπέτειας και ρομαντισμού, σ' αυτό το συγκινητικό μυθιστόρημα που διαδραματίζεται σε ένα μέλλον το οποίο έχει ανησυχητικές ομοιότητες με το παρόν μας.Ηθοποιοί: ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΣΑΔΕΡΛΑΝΤ, ΓΟΥΝΤΙ ΧΑΡΕΛΣΟΝ, ΣΤΑΝΛΕΙ ΤΟΥΤΣΙ, ΤΖΟΣ ΧΑΤΣΕΡΣΟΝ, ΕΛΙΖΑΜΠΕΘ ΜΠΑΝΚΣ, ΑΛΕΞΑΝΤΕΡ ΛΟΥΝΤΒΙΓΚ , ΤΖΕΝΙΦΕΡ ΛΟΡΕΝΣ , ΙΖΑΜΠΕΛ ΦΟΥΡΜΑΝ , ΛΕΝΙ ΚΡΑΒΙΤΖ , ΤΟΜΠΙ ΤΖΟΟΥΝΣ , ΓΟΥΕΣ ΜΠΕΝΤΛΕΙΣκηνοθεσία: ΓΚΑΡΙ ΡΟΣ
Σενάριο: ΓΚΑΡΙ ΡΟΣ, ΣΟΥΖΑΝ ΚΟΛΙΝΣ, ΜΠΙΛΙ ΡΕΙ
Πρεμιέρα: Πέμπτη, 22 Μαρτίου 2012
Χρονολογία παραγωγής: 2012
Είδος ταινίας: ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΑ ΦΑΝΤΑΣΙΑΣ
IMDB Link: www.imdb.com/title/tt1392170/

0 Response to "THE HUNGER GAMES"

Δημοσίευση σχολίου

Powered by Blogger