THE GREY


Περίληψη


Ένα αεροπλάνο που μεταφέρει εργάτες από ένα διυλιστήριο πετρελαίου στην Αλάσκα πέφτει σε μια τρομακτική καταιγίδα και συντρίβεται στην αρκτική τούνδρα. Μόνο οκτώ άντρες επιζούν από το δυστύχημα. Παρά τα σοβαρά τους τραύματα και το αμείλικτο κρύο που τους περιβάλλει, συγκεντρώνουν όλες τους τις δυνάμεις και κατευθύνονται νότια, προσπαθώντας να συναντήσουν τον πολιτισμό. Μπροστά τους έχουν λίγες μόνο μέρες για να καταφέρουν να σωθούν. Και πίσω τους, μια αγέλη από θηριώδεις άγριους λύκους που τους καταδιώκει πεισματικά. Καθώς ο χρόνος κυλά σταθερά εις βάρος τους, οι τελευταίοι επιζήσαντες έχουν όλο και λιγότερες πιθανότητες να επιβιώσουν.

EXTRA!

Η ΤΑΙΝΙΑ

ΖΗΤΗΜΑ ΖΩΗΣ ΚΑΙ ΘΑΝΑΤΟΥ
Η ιδέα για την ταινία γεννήθηκε στο μυαλό του σκηνοθέτη Τζο Κάρναχαν όταν πρωτοδιάβασε ένα διήγημα του Ίαν Μακένζι Τζέφερς με τίτλο “Ghost Walker”. Ο Τζέφερς ετοίμασε ένα πρόχειρο σενάριο με βάση την ιστορία του και ο Κάρναχαν πέρασε τα επόμενα τέσσερα χρόνια διαμορφώνοντας τους χαρακτήρες και την αφηγηματική εξέλιξη. «Μου πήρε πολύ χρόνο, αλλά η ιστορία κέντρισε βαθιά το ενδιαφέρον μου. Αντικατοπτρίζει τι είναι τελικά σημαντικό και πολύτιμο για τον άνθρωπο» εξηγεί ο σκηνοθέτης. Καθώς εξελισσόταν το σενάριο, η αρχική ιστορία διευρύνθηκε για να συμπεριλάβει μέσα της υπαρξιακά ερωτήματα: «Αναζητούσα κάτι με βαθύτερο νόημα, που θα έθετε ερωτήματα πάνω στη φύση, τη ζωή και το θεό. Ήθελα να δείξω τους ανθρώπους σαν παρείσακτους, να αποτυπώσω τη σύγκρουση ανάμεσα στη βιομηχανία και το φυσικό κόσμο». Και ο Κάρναχαν συνοψίζει: «Πρόκειται για ένα σκληροπυρηνικό έργο επιβίωσης: αν φοβάστε τα άγρια ζώα ή τις πτήσεις θα κάνετε πολύ καιρό να συνέλθετε».

«Το έργο συνδυάζει διάφορα κινηματογραφικά είδη. Είναι θρίλερ, ταινία τρόμου αλλά και προσωποκεντρικό δράμα κάποιων ανδρών στην προσπάθειά τους να επιβιώσουν» λέει ο παραγωγός Τζουλς Ντέιλι. Πρόκειται για τη δεύτερη συνεργασία ανάμεσα στον Τζο Κάρναχαν και τον υποψήφιο για Όσκαρ Λίαμ Νίσον, μετά την περιπέτεια δράσης του 2010 ‘The A-Team’. «Το έργο ξύπνησε κάτι το πολύ πρωτόγονο μέσα μου» λέει ο διάσημος πρωταγωνιστής. «Όταν διάβασα το σενάριο ήμουν ήδη 57 ετών, αλλά το μικρό αγόρι μέσα μου σκέφτηκε ότι θα ήταν απίστευτο να αναλάμβανα έναν τόσο απαιτητικό ρόλο. Από την άλλη όμως είχα την αμφιβολία αν θα μπορούσα να ανταπεξέλθω σωματικά».
Ο Νίσον υποδύεται έναν ελεύθερο σκοπευτή που έχει προσληφθεί από το διυλιστήριο για να προστατεύει τους εργάτες από τις πιθανές επιθέσεις αρκούδων ή άλλων άγριων ζώων. «Μου ήταν δύσκολο να φανταστώ οποιονδήποτε άλλον ηθοποιό πέρα από τον Λίαμ για το συγκεκριμένο ρόλο» ομολογεί ο σκηνοθέτης. «Το πώς όμως εξέλιξε το ρόλο του ξεπέρασε κάθε μου προσδοκία. Κατάφερε να δώσει μεγαλύτερο βάθος στο νόημα της ζωής και του θανάτου. Οι νέοι ηθοποιοί δεν αντιλαμβάνονται την έννοια της θνητότητας. Ο Λίαμ είναι σχεδόν εξήντα και καταλαβαίνει ότι ο χρόνος μας καταδιώκει όλους»

Σκηνοθεσία: ΤΖΟ ΚΑΡΝΑΧΑΝ
Σενάριο: ΤΖΟ ΚΑΡΝΑΧΑΝ, ΙΑΝ ΜΑΚΕΝΖΙ ΤΖΕΦΕΡΣ
Ηθοποιοί: ΛΙΑΜ ΝΙΣΟΝ, ΝΤΑΛΑΣ ΡΟΜΠΕΡΤΣ, ΝΤΕΡΜΟΤ ΜΑΛΡΟΝΙ , ΤΖΟΙ ΑΝΤΕΡΣΟΝ, ΦΡΑΝΚ ΓΚΡΙΛΟ
Πρεμιέρα: Πέμπτη, 23 Φεβρουαρίου 2012
Χρονολογία παραγωγής: 2012
Είδος ταινίας: ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΑ
Χώρα παραγωγής: ΗΠΑ
Καταλληλότητα ταινίας: ΕΚΚΡΕΜΕΙ

0 Response to "THE GREY"

Δημοσίευση σχολίου

Powered by Blogger